Miten tuoda uusien teknologioiden kehitystyön tulokset sairaalaan?

Teknologinen kehitys vaikuttaa laajasti myös terveydenhuoltoon, sillä uudet teknologiat mahdollistavat entistä tarkemman diagnostiikan ja tehokkaampien hoitomuotojen suunnittelun. Helmikuussa järjestettävässä Labquality Days -tapahtumassa uusien terveysteknologisten ratkaisujen käyttöönotosta puhuu Olfactomics Oy:n toimitusjohtaja ja lääketieteen tohtori Antti Roine.

Olfactomics on kehittänyt ionimobiliteettispektrometriaan perustuvia ratkaisuja teollisuuden ja terveydenhuollon tarpeisiin. Yksi Olfactomicsin tuotteista on kasvainkudosta tunnistava ja analysoiva menetelmä, joka voidaan liittää leikkausinstrumentteihin. Yrityksen toimitusjohtaja Antti Roine kertoo Labquality Daysin case-puheenvuorossaan kokemuksia uusien terveysteknologioiden kehittämisestä ja käyttöönotosta.

– Olen huomannut kiinnostavan kontrastin kliinisen lääketieteen ja lääkintälaitteiden kehitysprosessin välillä. Esimerkiksi uutta mittalaitetta sairaalamaailmaan kehitetään pitkäjänteisesti ja systemaattisesti, mutta käyttöprosessi sairaalassa voi olla paikoin sumea ja vaihtelu tutkimuksen käytössä suurta, Roine sanoo.

Roine toivoo lääkintälaitekehityksen laatukulttuurin leviävän myös sairaalamaailmaan kliinisiin prosesseihin. Myös jatkuva, systemaattinen ja riskilähtöinen kehitysprosessi voisi parantaa terveydenhuollon toimintaa selvästi.

– Sairaaloiden laatuprosessit eivät usein yllä päivittäiseen kliiniseen työhön. Haasteena on mittarien vähäisyys ja toisaalta toiminnan nojaaminen yksilöiden omiin korkeisiin standardeihin. Laatujärjestelmän tarkoituksena on kuitenkin vähentää yksilölähtöistä variaatiota ja tuoda selkänojaa kliinikolle selkeiden prosessien ja laatua tukevien työkalujen myötä. Kehittämämme älyveitsen yhtenä avainajatuksena on mahdollistaa systemaattinen leikkausmarginaalin mittaaminen ja vähentää yksilölähtöistä laadunvaihtelua, Roine pohtii.

Toimitusjohtaja ja lääketieteen tohtori Antti Roine: ”Case Olfactomics Oy” torstaina 11.2.2021 Labquality Days -tapahtumassa