Miten laatutiedolla voidaan kehittää palveluita?

Labquality Days 2022 järjestetään jälleen helmikuussa. Tapahtuma yhdistää muun muassa eri sosiaali- ja terveyspalveluiden laatuasiantuntijat sekä päättäjät yhteen paikkaan. Tapahtumastamme onkin muodostunut merkittävä verkostoitumispaikka alan toimijoille.  

Vuoden 2022 Laatutieto hyötykäyttöön -teeman sisältö on tarkoitettu kaikille, jotka työssään haluavat edistää laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita sekä potilasturvallisuutta. Olitpa sitten mukana hyvinvointialueiden uudistuksissa tai yksikkösi sisäisenä auditoijana, kaksipäiväisestä huipputapahtumasta saat mukaan hyviä käytännön esimerkkejä sekä työkaluja laatuajattelun edistämiseen. 

Labquality Days avataan torstaina yhteisluennolla futuristi Elina Hiltusen ajatuksilla ”Future, megatrends, and life after Covid-19″. Laatutieto hyötykäyttöön -teema aloitetaan pohtimalla, miten sote- ja laatutietoa kerätään ja voidaan hyödyntääSote-uudistus etenee ja palveluiden yhteensovittamista tehdään parhaillaan ja tavoitteena onkin kohdentaa yhteisiä voimavaroja mahdollisimman vaikuttavasti. Sessiossa tarkastellaan, miten soten rakenteita uudistetaan saatavissa olevan laatutiedon avulla. Esimerkkinä iäkkäiden palveluiden kehittäminen RAI-tiedon valossa.

Päivän toinen ohjelmakokonaisuus käsittelee laadunhallintaa hyvinvointialueillaHyvinvointialueiden valmistelu on jo pitkällä, mutta miten turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sote-palvelut kaikille? Miten laadunhallintajärjestelmä voi siinä auttaa? Tässä sessiossa kuulemme kaksi esimerkkiä eri puolelta Suomea. Ensimmäinen esimerkki tulee Pohjanmaan hyvinvointialueelta, jossa on jo pitkä kokemus systemaattisesta laadunhallinnasta ja siellä rakennetaankin koko alueen yhteistä laadunhallintajärjestelmää.
Tästä kertoo puheenvuorossaan Pohjanmaan hyvinvointialueen laatujohtaja 
Mari Plukka. Toinen esimerkki tulee Eksoten alueelta, jossa on käytännössä jo toteutettu sote-integraatio ja kokemusta on kertynyt yli kymmenen vuoden ajalta. Kuulemmekin, miten integraation kehittäminen jatkuu hyvinvointialueella ja millaisia suunnitelmia on laadunhallinnan suhteen. Tästä puheenvuoron pitää Kehitysjohtaja Merja Tepponen, joka toimii VATE:n esittelijänä. 

Päivän viimeinen sessio, Riskien käsittely osana laadunhallintaa, käsittelee organisaation ulkoisesta ja sisäisestä toimintaympäristöstä jatkuvasti nousevia asioita, joita tulee huomioida riskienhallinnassa. Sessiossa käsitellään kahta aihetta, jotka löytyvät usein organisaatioiden riskislistoilta. Ensin paneudutaan turvalliseen lääkehoitoon ja mitä siitä viime aikoina on opittu. Toisena aiheena käsitellään lääkinnällisten laitteiden sääntelyn (IVDR, MDR) tuomiin vaatimuksiin henkilöstön osaamiseen liittyen. 

Tapahtuma tarjoaa myös uutuuden tuulahduksia. Haluamme tarjota alan toimijoille yhteisen keskustelufoorumin liittyen laadunhallintaan ja laadun edistämiseen. Perjantaiaamu laitetaan käyntiin Laatuasiantuntijoiden ajatushautomolla (HUOM! rajattu osallistujamäärä). Tämän vuoden teemana on ”Vaikuttavaa laadunhallintaa’” Tilaisuus aloitetaan sote-kentän ulkopuolisella puheenvuorolla SwecoltaSwecon laatujohtaja Rami Ylä-Pöntinen kertoo laadunhallinnan ja laadun johtamisen käytännöistä. Tämän herättelemänä pohditaan yhdessä Piritta Jalosen (Salivirta Oy) fasilitoimana, mitä vaikuttavuuden eteen on tehty ja mitä voisi tehdä. Tavoitteena on oppia toisilta ja jakaa hyviä käytäntöjä hyödynnettäväksi omassa organisaatiossa. 

Varmista paikkasi Laatupäälliköiden ajatushautomoon ja varaa lippusi Early Bird -hintaan >>

Perjantai iltapäivänä pääsemme vielä pohtimaan, miten laadunhallintajärjestelmän rakentaminen ja kehittäminen voi parantaa palveluiden tuottamista.  Laadunhallintajärjestelmän käyttöönotto on organisaation johdon päätös, jolla halutaan mm. varmistaa johdonmukainen palvelutuotanto. Järjestelmä vaatiikin jatkuvaa kehittämistä samoin kuin prosessit, jotka ovat oleellinen osa laadunhallintaa. Tässä sessiossa kuulemme laadunhallinnan ja prosessien rakentamisesta ja kehittämisestä Siun sotesta, Lapin sairaanhoitopiiristä ja Terveystalosta.  

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan >>