Lavalta päin katsottuna: Patologia

Teemme Lavalta päin katsottuna -juttusarjan, jossa haastattelemme laboratoriolääketieteen erikoisalasessioissa puheenjohtajina toimivia asiantuntijoita. Pyydämme heitä avaamaan oman sessionsa kokonaisuutta sekä pohtimaan, miksi se on ajankohtainen juuri nyt. Lisäksi kuulemme mitä he itse odottavat Labquality Days 2020 -kongressista. Jututimme patologian session puheenjohtajaa, Tyksin patologian laitoksen hallinnollista osastonylilääkäriä Heikki Ahoa.

Jos joltain niin Heikki Aholta kannattaa tiedustella näkemystä Labquality Daysissä koulutustapahtumana. Hän kutsuu itseään tapahtuman konkarikävijäksi, eikä syyttä: ”Olen käynyt Dayseillä ainakin 20 vuotta. Tai siis silloin alkuaikoina tapahtuma oli Laaduntarkkailupäivien nimellä,” hän naurahtaa. ”Days on laboratorioalan keskeinen tapahtuma. Vuosien aikana aiheet ovat laajentuneet laboratoriotekniikasta enemmän laatuun ja terveydenhuollon puolelle, ja laatuhan liittyy keskeisesti jokaisen terveydenhuollon osa-alueen toimintaan. Siksi Daysin näkökulma on hyvä ja tarpeellinen,” Aho toteaa. Laboratoriolääketieteen erikoisalojen mukana oleminen palvelee Heikki Ahon mukaansa kunkin erikoisalan ammattilaisia, mutta myös yleisesti koko terveydenhuollon aluetta.

Patologian sessio järjestetään aiemmasta poiketen nyt torstaina perinteisen perjantain sijaan. Aamupäivän aikana käsitellään patologiaa, ja iltapäivällä siirrytään patologian ja kuvantamisen puolelle. Heikki Ahon mukaan alalla menossa oleva valtava muutos näkyy session luennoissa. ”Ennen kaikkea punaisena lankana sisällölle on ajankohtaisuus. Aiheet on koottu laajalla skaalalla ajankohtaisista asioista, ei niinkään yhtä yksittäistä teemaa mukaillen”. Alan muutos näkyy kaikessa: perinteisen mikroskooppinäytteen diagnostiikassa ja geeniteknologian mukaan tulemisessa sekä ennen kaikkea digitaalisuuden tuomissa mahdollisuuksissa kuvantamisen ja kudosnäytteiden diagnostiikan saralla. ”Teemu Tolosen luento (klo 14:15) digipatologiasta on varmasti mielenkiintoinen ihan kaikille,” Heikki sanoo.

Heikka Ahon luentotärpit tapahtumaan:

  • Hematologian sessio. Torstaina 6.2.2020.
  • Opi hillitsemään täydellisyyden tavoittelua, työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka. Yhteisluento klo 13:00 pe 7.2. ”Yhteisluennot ovat aina olleet hyviä ja Mankan aihe on tärkeä. Miten täydellisyyden tavoittelun hillitsemisen ajatus suhteutuu laatuun? Mielenkiintoista.”
  • Verkostoituminen ja kollegoiden tapaaminen on iso osa tapahtuman antia.

Tutustu Labquality Days 2020 ohjelmaan.