Lavalta päin katsottuna: Mikrobiologia

Lavalta päin katsottuna -juttusarjassa haastattelemme laboratoriolääketieteen erikoisalasessioissa puheenjohtajina toimivia asiantuntijoita. Pyydämme heitä avaamaan oman sessionsa kokonaisuutta sekä pohtimaan, miksi se on ajankohtainen juuri nyt. Lisäksi kuulemme mitä he itse odottavat Labquality Days 2020 -kongressista. Ensimmäisenä juttelimme mikrobiologian session puheenjohtaja, SYNLAB Suomen tuotannosta vastaavan johtavan ylilääkärin Sakari Jokirannan kanssa.

Mikrobiologian oma luentokokonaisuus pidetään perjantaina aamupäivällä. Sakari Jokiranta, millainen kokonaisuus on tiedossa? ”Luennot ovat ensikatsomalta kaikki keskenään hieman erilaisia, mutta niitä yhdistää kansainvälisuus ja jopa trooppinen teema, ja pohdinnat miten mahdolliset tartuntataudit sitten näkyvät täällä meillä.” Jokiranta korostaa erityisesti kokonaisuuden kansainvälistä näkökulmaa. ”Mukana on kivasti eri näkökantoja kansainväliseen infektiotilanteeseen, ja täytyy sanoa, että tuhkarokko on erittäin ajankohtainen niin kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta kuin kotimaassa,” hän toteaa ja jatkaa: ”Vaikkei uusia maailmanlaajuisia epidemioita tällä hetkellä olekaan näköpiirissä, diagnostiikka muuttuu koko ajan.”

Sakari Jokirannan mukaan mikrobiologinen kokonaisuus on ajankohtainen ja mielenkiintoinen. ”Luentojen näkökulmat eivät rajoitu pelkästään suomen rajojen sisäpuolelle. Minun mielestäni kokonaisuus on siinä mielessä avarakatseinen. Jos haluat tietää mitä maailmalla tapahtuu, niin kannattaa tulla kuulemaan.”

Sakarin tärpit Dayseille

Sakari Jokiranta on itse käynyt Labquality Dayseillä vähintään 12 vuoden ajan, sekä puheenjohtajan että puhujan roolissa, aivan kuten tänäkin vuonna. Millaisena näet Labquality Daysin koulutustapahtumana? ”Tapahtumana Days on kehittynyt paljon sinä aikana, kun minä olen käynyt. Nykyään tapahtuma on laaja-alaisempi ja kansainvälinen näkökulma tuo tervetulleen tuulahduksen maailmalta. Juuri tämä vahva kansainvälinen aspekti tekee Daysistä erilaisen suhteessa muihin kotimaisiin alan tapahtumiin,” hän toteaa. Tämän lisäksi Sakari nostaa esille myös aiheiden laajan kirjon sekä laboratoriolääketieteen näyttelyn korkean tason. ”Tapahtuma on laadukas, mutta silti siellä on sellainen kotoisa ja yhteisöllinen tunnelma,” Sakari lisää.

Ohjelmaa hän pitää kaikkinensa ajankohtaisena. ”Lisäksi ohjelmarakenne on hyvä ja siinä on otettu huomioon niin käytännön työntekijän kuin asiantuntijoidenkin tarpeita. Kansainvälinen ohjelma tukee akateemisten työntekijöiden tarpeita hyvin. Ohjelmarakenteesta on helppo nähdä, mikä on omaa substanssia ja jokaiselle löytyy varmasti täydentäviä luentoja, jos juuri oman tarkan substanssin aihetta ei ole nyt mukana,” Sakari sanoo. Ilahduttavaa hänen mielestään on myös se, että terveydenhuollon johtajille ja hallinnolle on selkeät kokonaisuudet Kehittyvä terveydenhuolto ja Laatutieto hyötykäyttöön, jotka ovat oivallisia sessioita laadusta vastaaville.

Ja sitten Sakarin tärpit luennoista:

  • EU:n IVD asetus ja sen tuomat muutokset, ylitarkastaja Nelli Karhu, Valvira. To 6.2. klo 14:45.
  • Etävastaanottojen hyödyt ja reunaehdot, toimitusjohtaja Tero Nyman, Medics24. To 6.2. klo 16:15.
  • Reliability of Biological Variation Data -luento, MD PhD Aasne K. Aarsand, Norway. Kansainvälinen luento, to 6.2. klo 15:15.

Tutustu Labquality Days 2020 ohjelmaan.