Kurkistus kulisseihin | Miten kohdata pelkopotilas näytteenotto- tilanteessa?

Labquality Days 2022 tarjoaa hienon kattauksen ajankohtaisia luentoteemoja laboratoriolääketieteen, laadun ja lääkinnällisten laitteiden saralta. Yksi tulevan vuoden teemoistamme on aina ajankohtainen ja tärkeä: preanalytiikka ja näytteenotto. Miten vältetään virheet näytteenotossa? Miten kohdataan pelkäävä asiakas?

Haastattelimme yhtä päivän tähtipuhujaa Laura Härmää teeman tärkeydestä ja kokemuksista aikaisemmista Labquality Dayseistä. Laura on bioanalyytikko (YAMK), jolla on yli 19 vuoden kokemus eri tehtävistä niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta. Laura onkin rakentanut itselleen rautaisen ammattitaidon laboratorioalalta sekä asiakaspalvelutyöstä.

Omat kiinnostuksen kohteeni ovat johtaminen ja toimintojen kehittäminen. Nautin ihmisten kanssa työskentelystä niin asiakaspalvelutyössä kuin johtamis- ja kehittämistehtävissä, Laura toteaa

Laura Härmä aloittaa preanalytiikka ja näytteenotto -session aiheella ’Pelkopotilaan näytteenotto, miten kohdata pelkopotilas?’ Piikkikammo ei ole vain lasten juttu, sillä aikuisistakin noin 10 % saa fysiologisia oireita näytteenottotilanteessa. Pelkopotilaan pelkoa on helppo vähätellä tai jopa sivuuttaa.

Näytteenottajan tärkein työkalu onkin korvat. Potilaan pelkoa on tärkeä pyrkiä lieventämään omalla toiminnalla ja kuuntelemalla mitä potilaalla on mielen päällä, kertoo Laura.

Kokonaisuudessaan preanalytiikka ja näytteenotto -sessio tarjoaa loistavia luentoja ja mahdollisuuden oman osaamisen päivittämiseen. Laboratorioala kehittyy huimaa vauhtia ja omaa osaamista onkin syytä kehittää säännöllisesti.

Tuleva sessiokokonaisuus on erittäin mielenkiintoinen ja koostuu erilaisista aihepiireistä. Uskon, että jokaiselle löytyy jotakin uutta ja avartavaa, Laura Härmä toteaakin.

Kokemusta aiemmista Labquality Days -tapahtumista Lauralla on runsaasti, mutta toki rooli on ollut aiemmin luennoitsijan sijaan osallistuja. Labquality Days on aina tarjonnut uutta tietoa, jota on voinut viedä työyhteisöön.

– Lämpimästi suosittelen tapahtumaa kaikille asiantuntijoille. Labquality Days on erinomainen paikka saada uusinta tietoa alalta sekä päästä verkostoitumaan alan ihmisten kanssa. Kuulumisten vaihtaminen eri puolilta Suomea tulevien ammattilaisten kanssa voi auttaa kehittämään oman yksikön toimintaa aina paremmaksi.

 

Ilmoittaudu mukaan ja tule kuuntelemaan Lauran luento >>