Biohakkerointia, geenitestausta ja huumeasiaa

Voiko ihminen saada paremman elämän biohakkeroinnin ja itsensä monitoroinnin avulla? Miten suomalainen startup-yritys on onnistunut tekemään geenitestausta huomattavasti kustannustehokkaammin kuin suuret globaalit kilpailijansa? Mikä on huumeidenkäyttäjille kohdistettu Street-hanke? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastataan Labquality Days -kongressissa, jossa viimeisintä tutkimustietoa jakavat niin suomalaiset kuin kansainväliset terveydenhuollon huippuasiantuntijat.

Teemu Arina on kansainvälisesti tunnettu digitalisaation asiantuntija, teknologia-alan sarjayrittäjä, tietokirjailija ja biohakkeri. Hän on perehtynyt erityisesti digitaalisen liiketoiminnan, ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutuksen ja digitaalisen terveyden avainkysymyksiin. Juuri Vuoden puhujaksikin nimetty Arina pitää työergonomian, palautumisen, ravinnon ja stressitasojen optimointia tärkeänä, jotta hän pystyisi omin sanoin ”pyörittämään itseään kuin rasvattua koneistoa”. Mutta voiko ihminen pelkällä biohakkeroinnilla mitata itsestään terveen?

Suomalainen Blueprint Genetics parantaa maailmaa hiukan edullisemmin ja nopeammin kuin kilpailijansa. Kaikki alkoi siitä, kun biologi Samuel Myllykangas kehitti jatko-opintoja tehdessään DNA:n sekvensointiin uuden OS-Seq -teknologian, joka julkaistiin maailman vaikutusvaltaisimmassa tiedelehdessä, Naturessa. Sen ympärille rakentui firma, joka osasi kaupallistaa perinnöllisten tautien geenitestauksen – ja kun vielä tekoäly Watson otettiin mukaan, on menestystarinan ainekset koossa.

A-klinikkasäätiön Street-hanke tarjoaa kesäaikaan anonyymia ja maksutonta hepatiitin ja hiv:n pikatestausta pääkaupunkiseudun kaduilla, puistoissa ja matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa pistoshuumeita käyttäville henkilöille. Mutta onko hankkeelle kysyntää ja miten se on vaikuttanut pääkaupunkiseudun huumeriippuvuudesta kärsiviin?

Labquality Days -kongressin järjestäjätahon Labquality Oy:n toimitusjohtaja Mia Lindströmin mielestä yllä olevat esimerkit kuvastavat hyvin tapahtuman monipuolisuutta ja ajankohtaisuutta, mutta myös kongressin poikkeuksellisuutta.

– Moniammatillinen kongressi on Suomessa erittäin harvinainen, koska muut tapahtumat ja kongressit on yleensä suunnattu vain tietyn ammattiryhmän edustajille. Labquality Days mahdollistaakin harvinaisen dialogin diagnostiikka-alan ja sote-sektorin välille: meillä on kahden päivän aikana liki sata huippuasiantuntijaluentoa niin laboratoriolääketieteestä, terveysteknologiasta, laadusta kuin johtamisesta terveydenhuollossa. Tiedossa on aivan uudenlaisia näkökulmia, Lindström iloitsee.

Lisätiedot:

Labqualityn toimitusjohtaja Mia Lindström, p. 050 3636595, mia.lindstrom@labquality.fi
Labqualityn viestintäjohtaja Sari Krappe, p. 040 5620040, sari.krappe@labquality.fi