Skip to content
menu-icon-lq
close-icon-lq
Takaisin

Saku Tuominen puhuu luovuuden puolesta

Helmikuun 11.–12. järjestettävän virtuaalisen Labquality Days 2021 -tapahtuman puheenaiheita ovat laboratoriolääketieteen, terveysteknologian, potilasturvallisuuden ja laatuasioiden ohella myös luovuus. Aiheesta puhuu yrittäjä, kirjailija ja luovuuden sanansaattaja Saku Tuominen, jonka mukaan luovuus on paitsi elintärkeää tämän päivän maailmassa, myös ihan tavallista.

Saku Tuomisen luento ”The Art of Creative Thinking in a Busy, Messy and Uncertain World” huipentaa Labquality Days -tapahtuman perjantaina 12.2.2021.

Saku Tuominen, miksi luova ajattelu on mielestäsi tärkeää?
Ensinnäkin kannattaa pohtia, mitä luovuus oikeastaan on. Minun mielestäni luovuus on halua tehdä asioita eri tavalla ja paremmin. Ihmisen aivot on luotu toistamaan asioita samalla tavalla, mutta maailma ympärillämme muuttuu kuitenkin koko ajan. Ilman luovaa ajattelua emme voi kehittyä.

Luovuuden ajatellaan usein kiteytyvän yksittäisiin hetkiin vaikkapa yrityksen brainstormaus-sessioissa. Minua kiinnostaa kuitenkin enemmän, mitä tapahtuu ja miten toimimme ihan arkisissa tilanteissa, kun vastaan tulee yllättäviä käänteitä. Käytämme luovuutta joka päivä kun mietimme, miten voisimme tehdä asioita sujuvammin tai laadukkaammin.

Labquality Daysin kävijät ovat mm. laboratorioissa työskenteleviä sekä terveysteknologian, teollisuuden ja sote-laadunhallinnan parissa toimivia. Miksi luovuus on tärkeää näiden alojen ammattilaisille?
Luovuus on tänä päivänä oleellinen taito joka alalla. Terveydenhuollon aloilla toimiville luovuus on ihan keskeistä, kuten tämä aika on osoittanut. Potilasturvallinen toiminta, innovaatiot, teknologiset uudistukset, laadunhallinta – kaikkien näiden kehityksessä tarvitaan luovuutta.

Kuulin joskus väitteen, että juristi ei voi olla luova, sillä hän toimii valmiiden lakitekstien parissa. Näin ajateltuna luovuus käsitetään kovin kapeasti. Luovuuden ytimessä on minun mielestäni kasvun asenne eikä se, mitä työtä ihminen tekee.

Entä jos kokee, ettei ole ollenkaan luova?
Luovuuteen liittyy usein tietynlainen omituisuus, kun ajatellaan, että luovuus on jotenkin erityistä tai kummallista. Luovuuden ei tarvitse olla minusta omituista, vaan ajattelen sen liittyvän ihan normaaliin elämään.

Me kaikki voimme pienillä oivalluksilla esimerkiksi edistää hyvinvointiamme, nukkua paremmin, halita kalentereitamme tehokkaammin, antaa palautetta laadukkaammin ja niin edelleen. Luova ajattelu liittyy kaikkiin niihin satoihin päätöksiin, joita teemme työpäivämme aikana ja sen jälkeen vapaa-ajallamme.

Onko maailma muuttunut epävarmemmaksi ja kiireisemmäksi mielestäsi viime aikoina?
Kyllä ja ei. Vaikka maailma on aina ollut epävarma, tämä aika on tuonut näkyville, että mitä vaan voi tapahtua kenelle vaan. Useimmat ihmiset inhoavat epävarmuutta, mutta luovuuden kannalta on tärkeää pohtia, miten voimme parhaiten toimia epävarmassa tilanteessa.

Koronapandemian myötä kiire on saattanut hetkeksi väistyä joiltakin ihmisiltä, mutta esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisillahan kiire on päinvastoin lisääntynyt tämän vuoden aikana. Pieni määrä kiirettä hallitusti silloin tällöin on ok, mutta jatkuva kiire on myrkkyä laadukkaalle ajattelulle ja luovuudelle.

Yrittäjä ja kirjailija Saku Tuominen: ”The Art of Creative Thinking in a Busy, Messy and Uncertain World” Labquality Days -tapahtumassa perjantaina 12.2.

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista asiaa potilasturvallisuudesta ja laadusta kuusi kertaa vuodessa.