Skip to content
menu-icon-lq
close-icon-lq
Takaisin

Miksi laadunhallintajärjestelmän jatkuva kehittäminen on tärkeää? Terveystalon laatupäälliköt kertovat

Vuonna 2022 laatu on hyvin esillä Labquality Days -tapahtumassa, sillä yksi tapahtuman pääteemoista on laatutieto hyötykäyttöön. Teeman sessiot käsittelevät sosiaali- ja terveydenhuoltoalan laadunhallintaa monipuolisista näkökulmista.

Laadunhallinta sosiaali- ja terveydenhuollon alalla on yksi potilasturvallisuuden takaamisen kulmakivistä, ja laadunhallintajärjestelmä on laatutoiminnan perustana.

Torstain laatusessiossa tullaan puhumaan laadunhallintajärjestelmän rakentamisesta ja kehittämisestä. Päivän viimeisessä puheenvuorossa Terveystalon laatupäälliköt Sandra Koskinen ja Linda Aheristo käsittelevät laadunhallintajärjestelmän jatkuvaa kehittämistä muuttuvassa toimintaympäristössä.

Linda Aheristo toimii Terveystalolla laatu- ja ympäristöpäällikkönä. Aheriston ja hänen tiiminsä tehtävänä on varmistaa, että ISO 9001- ja 14001-standardit toteutuvat organisaation toiminnassa, ja että laatu- ja ympäristöjärjestelmiä kehitetään jatkuvasti.

Sandra Koskisen vastuulla laatupäällikkönä on auditointikokonaisuuden suunnittelu ja koordinointi. Lisäksi hän tukee ja ohjaa laadun rakenteiden toteutumista ja laadun kehittämisen johtamista.

Mistä Terveystalon laatupäälliköt puhuvat Labquality Dayseillä?

Labquality Days -tapahtumassa Aheristo ja Koskinen tulevat puhumaan laadunhallintajärjestelmän jatkuvasta kehittämisestä 9001- ja 14001-standardien näkökulmasta. Molemmat kokevat olevansa otettuja päästessään puhumaan ja kertomaan Terveystalon laadunhallinnasta alan yhdessä suurimmista tapahtumista muiden asiantuntijoiden joukossa.

”Aluksi avaamme Terveystalon laadunhallinnan pitkää historiaa ja sitä, kuinka pitkällä laadun kehittämisessä olemme”, Koskinen sanoo.

Koskisen esityksessä keskitytään ISO 9001 -sertifikaattiin ja erityisesti sertifikaatin laajentamiseen uusiin palveluihin.

”Käyn konkreettisesti läpi sitä prosessia, miten uusien palvelujen laajentaminen sertifikaatin piiriin tapahtuu vaiheittain.”

Aheristo puolestaan käy esityksessään läpi Terveystalon ympäristöjärjestelmää, joka kulkee käsikädessä ympäristövastuullisuuden kanssa. Lisäksi Aheristo avaa esityksessään ympäristövastuullisuuden ja kestävän kehityksen merkitystä yrityksen toimintaympäristössä.

”Esityksessäni avaan viimeaikaiset Terveystalon toimintaympäristöstä nousseet keskeiset ympäristöjärjestelmän kehittämisen ajurit.”

Sen lisäksi Aheristo avaa Terveystalon ympäristöpolitiikkaa, joka nostettiin ulkoisessa auditoinnissa vahvuudeksi sen selkeyden, monipuolisuuden sekä useiden päämäärätasojen vuoksi.

Puheenvuoro tulee olemaan hyödyllinen kaikille laadun, laadun kehittämisen ja laadun johtamisen parissa työskenteleville, etenkin heille, jotka suunnittelevat laadunhallintajärjestelmän rakentamista tai sen laajentamista uusiin palveluihin.

Miksi laadunhallintajärjestelmä on tärkeä?

Laadunhallintajärjestelmän avulla palvelun tuottaja voi mitata ja osoittaa palvelun laatua, Koskinen toteaa.

Sen lisäksi Koskinen näkee, että yritykset, joissa laadunhallintajärjestelmä on käytössä, voi osaltaan voi myös houkutella ammattilaisia, joista on nykyään paljon kilpailua.

”Laadunhallintajärjestelmä on järjestelmällinen toimintamalli, jota voimme käyttää kaikkialla organisaation tasoilla. Se kannustaa koko henkilökuntaa pohtimaan laadun toteutumista, kehittämistä ja jatkuvaa parantamista”, hän päättää.

”Se on juuri näin. Laatu ja vaikuttavuus täytyvät olla terveydenhuoltoalan toiminnan ydin”, Aheristo alleviivaa.

Aheristo on samaa mieltä Koskisen kanssa ja lisää: ”Laadun ja vaikuttavuuden täytyy olla terveydenhuoltoalan toiminnan ydin”.

Miksi laadunhallintajärjestelmää tulisi kehittää?

Koskinen ja Aheristo nostavat toimintaympäristön muutokset ja asiakasvaatimukset kahdeksi keskeiseksi asiaksi, joiden takia laadunhallintajärjestelmää tulisi kehittää.

Lisäksi Aheristo lisää että, ”yritysten muuttuessa ja kehittyessä myös laadunhallintajärjestelmän on kyettävä muuttumaan ja kehittymään. Laatu- ja ympäristöjärjestelmä ovat niin kiinteä osa yrityksen toimintaa meillä Terveystalossa, että ne eivät voi jämähtää, kun yritystä viedään eteenpäin. Yhtä lailla me samalla myös kehitämme laatu- ja ympäristöjärjestelmäämme.”

Mitä odotatte Labquality Days -tapahtumalta?

Sekä Koskinen että Aheristo ovat molemmat käyneet Labquality Days -tapahtumassa kahdesti ja odottavat tämän vuoden tapahtumaa innolla.

”Kauheasti ei ole tällaisia laatupäälliköille suunnattuja koulutuskokonaisuuksia -tai päiviä. Eniten näiden virtuaalivuosien jälkeen odotan, että päästään paikan päälle kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja käymään asioita läpi ja verkostoitumaan”, Aheristo sanoo.

Sekä hän että Koskinen odottavat eniten laatupäälliköiden ajatushautomoa, joka järjestetään tapahtuman toisen päivän aamuna. Ajatushautomossa tullaan kuulemaan puheenvuoroja ja käymään avointa keskustelua laatupäälliköiden työstä ja heitä kiinnostavista aiheista.

”Tosi mielenkiintoisia puheita on taas tulossa, ja odotan, että pääsemme keskustellen läpi käymään sitä, miten asioita kehitetään ja miten saadaan vaikuttavuutta aikaiseksi laatu- ja ympäristöjärjestelmillä”, Aheristo päättää.


Tule kuulemaan Aheriston ja Koskisen puheenvuoro Laadunhallintajärjestelmän jatkuva kehittäminen: ISO 9001 ja ISO 14001 standardien mukainen laadunhallintajärjestelmä muuttuvassa toimintaympäristössä torstaina 21. huhtikuuta 2022 klo 13.30–14.00 Labquality Days -tapahtumassa.

Tutustu koko ohjelmaan täällä >>

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista asiaa potilasturvallisuudesta ja laadusta kuusi kertaa vuodessa.