Skip to content
menu-icon-lq
close-icon-lq
Takaisin

Lavalta päin katsottuna: Laboratorion arki

Teemme Lavalta päin katsottuna -juttusarjan, jossa haastattelemme laboratoriolääketieteen erikoisalasessioissa puheenjohtajina toimivia asiantuntijoita. Pyydämme heitä avaamaan oman sessionsa kokonaisuutta sekä pohtimaan, miksi se on ajankohtainen juuri nyt. Lisäksi kuulemme mitä he itse odottavat Labquality Days 2020 -kongressista. Tällä kertaa vuorossa on Laboratorion arki -session puheenjohtaja, sairaalakemisti ja laatupäällikkö Petra Anttila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Toisena kongressipäivänä pääsalin valtaa heti aamun yhteisluennon jälkeen luentokokonaisuus, joka keskittyy laboratorion arkeen. Puheenjohtajana tässä kokonaisuudessa toimiva Petra Anttila on kokenut Days-kävijä. Millaisena tapahtumana näet Labquality Daysin? ”Suomalaisista alan tapahtumista Daysin yhä selkeämpi keskittyminen laaja-alaisesti laatukysymyksiin korostuu, ja viime vuosina kasvanut sote-alan sisältö laajentaa näkökulmaa entisestään,” Petra sanoo. Hänen mielestään on hyvä, että Labquality Days mahdollistaa keskustelun laboratorion ja kliinisen puolen välillä, koska sitä tarvitaan. ”Keskustelu on yhteistyön näkökulmasta tärkeää. Terveydenhuolto on niin suuri kokonaisuus, että kaikkien toimijoiden on pakko ottaa toisensa huomioon, kun suunnitellaan toimintaa. Tämä tapahtuma mahdollistaa näkökulmien laajentamisen ja keskustelun.”

Entä millainen kokonaisuus on tiedossa? Laboratorion arki on Petran mukaan vahvasti automaatiolaboratorion näkökulmasta tehty, ja keskittyy juuri niihin kohtiin automaatiosta, jotka ovat tänä päivänä kaikkein vaikeinten hallittavissa: tietojärjestelmiin, näytelogistiikkaan ja preanalytiikkaan. ”Tämä sessio on erinomainen aloituspaikka laajemmalle keskustelulle,” toteaa Anttila. ”Sessio pidetään pääsalissa, jossa on mahdollisuus interaktiivisuuteen mm. viestiseinän kautta. Voimme käydä keskustelua monin eri kanavin meille kaikille tutuista aiheista, joiden kanssa painimme arjessa.” Hänen mukaansa Laboratorion arki on suunnattu ensisijaisesti laboratoriopuolen ihmisille, mutta sisältö ylittää rajapinnan koko terveydenhuollon laadunkentälle. Se menee syvälle labrapuolen arkeen ja prosesseihin, ja paneutuu laboratorioiden toimintaan eikä ainoastaan tulosten tulkintaan.

Petran tärpit Labquality Days 2020-kongressiin

Tulevassa tapahtumassa Petra kertoo odottavansa, itse puheenjohtamansa session lisäksi, että pääsee tapaamaan kollegoitaan ja näistä kohtaamisista syntyviä hyviä keskusteluja. ”Koulutuspäivien tärkeä anti on yleensä juuri kohtaamiset kollegoiden kanssa, jotka ovat kohdanneet samoja ongelmia arjen työssään,” toteaa Petra. ”Aina oppii uutta, ja saa ratkaisumalleja ja ideoita omaan työhönsä.”

Labquality Days 2020 tärpit by Petra Anttila:
  • Torstain Laatutieto hyötykäyttöön -sessio kokonaisuudessaan. ”Erittäin mielenkiintoinen, hyviä case-esimerkkejä. Keskittyy nimenomaan organisaation sisäiseen laatuprosessiin.”
  • Paneelikeskustelu Kenen vastuulla on ottaa koppi geenitiedon hyödyntämisestä. Pe 7.2. klo 11:00 Yksilöllinen lääketiede -sessiossa.
  • Is the Quality of Self-Monitoring Devices and Mobile Apps Sufficient for the Intended Use? Professori Ivan Brandslund, Tanska. ”Ivan Brandslund on erittäin hyvä luennoitsija ja aihe mielenkiintoinen.” Kansainvälinen sessio, pe 7.2. klo 14:00.
  • Näyttely kannattaa kiertää ajatuksella, tutustua uusiin laitteisiin ja jututtaa näytteilleasettajia, valmistajilta saa hyvää tietoa ajankohtaisista teemoista.

Tutustu Labquality Days 2020 ohjelmaan.

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista asiaa potilasturvallisuudesta ja laadusta kuusi kertaa vuodessa.