Skip to content
menu-icon-lq
close-icon-lq
Takaisin

Keskustelun ytimessä: geenitiedon hyödyntäminen sekä mittaaminen ja vaikuttavuus terveydenhuollossa

Labquality Daysin toisena kongressipäivänä puhututtaa genetiikka, joka on yksi nopeimmin kehittyvä laboratoriolääketieteen osa-alue. Geenitestien laaja kirjo on johtanut siihen, että on hyvä nostaa esille keskustelua niiden käyttötarkoituksesta ja laadusta, tulkintaa unohtamatta. Kenen vastuulla on ottaa koppi geenitiedon hyödyntämisestä? Asiasta keskustellaan muun muassa Yksilöllisen lääketieteen aamupäivän minipaneelikeskustelussa, jota johtaa Tuula Tiihonen Sitrasta.

Terveydenhuollon mittaaminen ja vaikuttavuus on mukana omana kokonaisuutenaan, ja kurkistamme myös laboratorion monipuoliseen arkeen. Yhteisluennoissa pohditaan elämänlaatua ja motivaatiota. Kansainväliset luennot nostavat esille uusien mittausteknologioiden laadunhallinnan haasteita. Miten uudenlaisten omaseurantamenetelmien ja mobiiliappien laatua voidaan seurata? Entä miten toimivat noninvasiiviset biomarkkerimittaukset?

Perjantain ohjelma painottuu vahvasti käytännön case-esimerkkeihin, joista saa hyvin poimittua mukaansa toimintamalleja ja ideoita omaan työyhteisöön


Yhteisluennot herättävät pohtimaan elämänlaatua

Perjantaina aamu aloitetaan perinteiseen tapaan elämyksellisellä yllätysohjelmanumerolla. Luentokokonaisuus starttaa filosofi Frank Martelan luennolla elämänlaadusta ja motivaatiosta. Martela puhuu usein työelämässä tärkeistä teemoista, sellaisista kuten sisäinen motivaatio, itseohjautuvuus, innostus ja niiden johtamisesta. Hyvinvoinnin aihepiiriä jatkaa keskipäivän yhteisluennolla positiivisuuden psykologiasta ja työhyvinvoinnin johtamisesta tunnettu dosentti Marja-Liisa Manka. Hän nostaa esille työelämässä ajankohtaisen aiheen: kuinka oppia hillitsemään täydellisyyden tavoittelua, oli tavoittelijana itse tai työkaveri?


Laboratorion arkea ja ajankohtaista suolistosairauksista

Toisena koulutuspäivänä laboratorion työntekijöiden arkeen tutustutaan hyvin käytännönläheisten case-esimerkkien kautta. Minkälaisia haasteita arjen työhön liittyy ja miten niitä on ratkaistu? Entä miten preanalytiikka, näytelogistiikka ja tietojärjestelmät toimivat? Kuulemme esimerkin tietojärjestelmien toimivuudesta Mylabin ja HUSLABin yhteistyöprojektissa.

Laboratoriodiagnostiikan ammattilaisille on tarjolla erikoisalakohtaisia luentokokonaisuuksia, joissa mennään syvälle käytännön tekemisen maailmaan sekä tieteeseen. Perjantaina vuorossa ovat mikrobiologia, mykologia sekä kemia. Suosittelemme tutustumaan tarkasti päivän kokonaisohjelmaan, sillä eri sessiosta löytyy luentoja, joilla voi laajentaa juuri oman erikoisalan osaamista. Esimerkiksi kemian sessiossa on asiaa sydäntautien mittaamisesta ja diabeteksen seurannassa. Myös mikrobiologian luennot nivoutuvat yhteen Ruoka ja terveys -osion kanssa, joissa perehdytään laajasti suolisto- ja ruuansulatushäiriöihin.


Miten laatua mitataan vaikuttavasti?

Labquality Days tarjoaa kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoille ajankohtaista ja konkreettista tietoa laatutiedon hyötykäytöstä. Perjantaina pureudutaan nimenomaan siihen, miten laatua mitataan terveydenhuollossa. Milloin pääsee hoitoon ja kuka siitä hyötyy? Muita ajankohtaisia aiheita on laaturekisterit, joista puhumassa on Sirkku Pikkujämsä THL:stä.

Päivän aikana tutustumme mielenkiintoisiin case-esimerkkeihin. Pia Westman Terveystalosta esittelee heidän ratkaisumallejaan siitä, kuinka yksilön tarve ohjaa laatujohtamista ja digipalveluiden kehittämistä. Kuulemme myös Espoon kaupungin näkökulmaa aina ajankohtaisista ostopalveluista ja kuinka ne vaikuttavat laadunhallintaan.

Muuta mielenkiintoista perjantaina on muun muassa ePoster -tilaisuus, jossa parhaat ePosterit palkitaan ja niiden tekijät esittelevät työnsä. Paikalla ovat myös kaikkien ePostereiden tekijät vastaamassa kysymyksiin omista töistään. Lue lisää miten voit julkaista tutkimustuloksiasi ePostereissa.

Tervetuloa mukaan vuoden huipputapahtumaan!

Early bird -hinnat voimassa 30.11.2019 asti: 1 päivän lippu 440 €, 2 päivän lippu 480 €. Ilmoittaudu mukaan!

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista asiaa potilasturvallisuudesta ja laadusta kuusi kertaa vuodessa.